Dit is een vraag die maar al te regelmatig voorbij komt. Niet zo gek natuurlijk, want zoekmachine optimalisatie blijft voor velen toch een ver-van-hun-bed show. Ik leg je in deze blog op een simpele manier uit wat backlinks zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je deze gebruikt om je organische posities in Google te verbeteren.
Wat zijn backlinks?
Backlinks zijn links die op andere websites staan en verwijzen naar jouw domein. In theorie komen deze er op natuurlijke wijze bij en ze beïnvloeden dus je organische positie in Google. Met natuurlijk bedoel ik dat je dit proces niet stuurt en degenen die zo’n website beheren vanuit intrinsieke waarde een backlink plaatsen. Ga je dit proces sturen, dan heet dat linkbuilding. Hierbij ga je een optimale mix maken van backlinks die je zo natuurlijk mogelijk laat ogen, waardoor je Google laat zien dat je autoritair bent op een zoekwoord. Het effect: top resultaten in de zoekmachine!
Backlinks in je linkbuilding strategie
Naast wat is een backlink, vraag je je nu misschien ook af wat linkbuilding is. Linkbuilding is het opbouwen van een sterk linkprofiel en hiervoor zet je backlinks in. Een linkprofiel ziet er uit als een soort web waarbij er websites verwijzen naar allerlei pagina’s van jouw website. Dit klinkt wellicht simpel, maar er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om te starten met een linkprofiel analyse, zodat duidelijk is waar de pijnpunten in jouw linkprofiel zitten. Wellicht ontvangt je website helemaal niet te weinig backlinks, maar juist van een slechte kwaliteit of gaan ze niet naar de juiste pagina’s. Zelf een analyse maken is niet zo simpel en hier kun je een SEO specialist voor inschakelen. Diegene maakt vaak ook een concurrentie analyse, zodat je ontdekt waar hun zwakke plekken zitten en we hier op in kunnen spelen wanneer we backlinks gaan plaatsen.
Je linkprofiel beïnvloeden met backlinks
Nadat je in kaart hebt laten brengen wat er verbeterd kan worden in je linkprofiel, ga je daadwerkelijk aan de slag met linkbuilding. We dus backlinks laten plaatsen op heel wat domeinen om de organische positie in Google te verbeteren. Hierbij houden we rekening met aantallen, maar ook met kwaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld startpagina’s laten plaatsen als goedkopere vorm, maar ook blogartikelen van verschillende waardes. Het is dus niet zo dat elke backlink staat voor 1 stem, maar de een heeft ook weer meer invloed dan de ander omdat ze zelf een beter linkprofiel hebben. Ook kun je niet stellen dat je alleen maar kwalitatieve backlinks moet verzamelen, want dit doorziet Google al snel. Als je op een natuurlijke wijze backlinks zou ontvangen, heb je hier namelijk ook geen invloed op. Met dit alles hoort rekening gehouden te worden in een SEO strategie. Lastig en soms kostbaar, maar heel waardevol!
‘Wat is een backlink’, is een vraag die je jezelf nu hopelijk niet meer hoeft te stellen. Heb je na dit artikel zin om eens te sparren? Dan kom ik natuurlijk graag met je in contact om te kijken wat FANN. ONLINE voor jouw website kan betekenen.